فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی
سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • راحمه صالحی *، غلامرضا دهشیری صفحات 1-13
    نقش رشد پس آسیبی در بیماری سرطان مورد تایید قرارگرفته است که می تواند اثرات روانی مثبتی ر بیماران مبتلا به سرطان ایجاد کند. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه ی رشد پس آسیبی با بهزیستی معنوی، بهزیستی ذهنی، بهزیستی روان شناختی و امیدواری در بیماران مبتلا به سرطان بود.
    روش
    نمونه پژوهش مشتمل بر 225 بیمار مبتلا به سرطان بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه ی مسیر نقره ای، مقیاس بهزیستی معنوی، شاخص بهزیستی WHO-5، مقیاس رضایت از زندگی و عاطفه ی مثبت و منفی و امیدواری بود. نتایج نشان داد که رشد پس آسیبی با متغیرهای بهزیستی روان شناختی، معنوی، ذهنی و امیدواری رابطه مثبت و معنی داری دارد و متغیرهای بهزیستی روان شناختی و بهزیستی وجودی و مولفه ی گذرگاه های امیدواری نقش معنی داری در پیش بینی رشد پس آسیبی دارند. به طورکلی نتایج پژوهش بیانگر اهمیت ابعاد رشد پس آسیبی در بهبود وضعیت روانی بیماران مبتلا به سرطان می باشد.
    کلیدواژگان: سرطان، رشد پس آسیبی، بهزیستی روانشناختی، بهزیستی معنوی، بهزیستی ذهنی، امیدواری
  • معصومه شفیعی، فضلاللهمیردریکوند *، حدیث حیدری راد صفحات 14-29
    هدف از این پژوهش، بررسی الگوی روابط ساختاری دلسوزی به خود، انعطاف پذیری شناختی و علائم پس آسیبی بود. روش پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری شامل تمام افرادی که در نیمه دوم سال 1395 به دلیل مواجه شدن با حداقل یک رویداد آسیب زا (از جمله انفجار مین منجر به نقص عضو و فوت والدین) ، تحت حمایت کمیته امداد و بنیاد شهید شهرستان گیلان غرب بودند. نمونه مورد مطالعه 190 نفر برآورد شد که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از بین افراد آسیب دیده انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی، مقیاس اختلال استرس پس از سانحه می سی سی پی، مقیاس دلسوزی به خود و پرسش نامه انعطاف پذیری شناختی استفاده شد. داده های جمع آوری شده نیز با استفاده از روش تحلیل عاملی و مدل سازی معادلات ساختاری مورد آزمون قرار گرفت. برای بررسی برازش مدل مفهومی پژوهش براساس الگوریتم تحلیل مدل ها و با استفاده از نرم افزار PLS تحلیل انجام شد. نتایج تحقیق نشان دادند که شاخص های برازش مدل، مسیر دلسوزی به خود بر علائم استرس پس آسیبی با میانجی گری انعطاف پذیری شناختی را تایید می کند. همچنین دلسوزی به خود هم به صورت مستقیم هم به صورت غیر مستقیم با تاثیر بر علائم استرس پس آسیبی همراه است. بنابراین انعطاف پذیری شناختی یکی از گذرگاه های تبیینی ارتباط دلسوزی به خود و علائم پس آسیبی است.
    کلیدواژگان: دلسوزی به خود، انعطاف پذیری شناختی، اختلال استرس پس آسیبی
  • دنا عدیلی، فاطمه ددهقانی آرانی * صفحات 30-39
    مراقبین بیماران مبتلا به سرطان، خستگی و فشار مراقبتی زیادی را تحمل می کنند. مطالعه همبستگی مقطعی حاضر، برای تعیین میزان فشار مراقبتی در مراقبین و ارتباط آن با کیفیت زندگی بیماران سرطان پستان انجام گرفته است. نمونه مورد پژوهش متشکل از 116 نفر از مراقبین زنان مبتلا به سرطان پستان بودند که با روش نمونه گیری دردسترس وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در این مطالعه شامل پرسشنامه فشار مراقبتی و پرسشنامه کیفیت زندگی عمومی مبتلایان به سرطان بود. براساس پرسشنامه فشار مراقبتی، مراقبین بیشترین شکایت را از کمبود زمان دارند. در بین مولفه های کارکردی کیفیت زندگی بیمار، اختلال در کارکرد اجتماعی بیمار، ناتوانی در ایفای نقش و اختلالات هیجانی بیماران به ترتیب بیشترین همبستگی را با فشار مراقبتی نشان می دهند. در بین نشانه های کیفیت زندگی بیمار، درد، بی خوابی و خستگی بیمار به ترتیب بیشترین همبستگی را با فشار مراقبتی دارند. اختلال در کارکرد اجتماعی و درد بیمار پیش بینی کننده های فشار مراقبتی در مراقبین هستند. رابطه معنادار معکوس میان سن بیمار و فشار مراقبتی وجود دارد. براساس یافته های این پژوهش بهبود شبکه حمایت اجتماعی بیمار توسط گروه های خودیار، دوره های آموزشی مدیریت درد برای بیماران و فراهم کردن حمایت اطلاعاتی برای مراقبین جهت کاهش فشار مراقبتی و به دنبال آن بهبود کیفیت زندگی بیماران پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: فشار مراقبتی، کیفیت زندگی بیماران، سرطان پستان
  • سمیه تکلوی *، وحیده عظیمی صفحات 40-52
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ادراک درد و ناگویی خلقی در بیماران آرتریت روماتوئید، تب فامیلی مدیترانه ای و افراد سالم انجام شد. روش پژوهش از نوع علی-مقایسه ای و جامعه آماری پژوهش را تمامی بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید، تب فامیلی مدیترانه ای و افراد سالم شهر اردبیل در سال 1396 تشکیل دادند. روش نمونه گیری به صورت در دسترس بود و با استفاده از این روش تعداد 40 نفر از بیماران آرتریت روماتوئید، تب فامیلی مدیترانه ای و افراد سالم، در مجموع 120 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جمع آوری داده ها در پژوهش حاضر با استفاده از پرسشنامه درد مک گیل و مقیاس ناگویی خلقی تورنتو انجام شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره و آزمون تعقیبی استفاده شد. نتایج نشان داد ناگویی خلقی و ادراک درد به طور معناداری در بیماران آرتریت روماتوئید، تب فامیلی مدیترانه ای و افراد سالم تفاوت معناداری دارد. شدت ادراک درد در بیماران آرتریت روماتوئید بیشتر از تب فامیلی مدیترانه ای است. بر این اساس می توان نتیجه گرفت اختلال در ناگویی خلقی و ادراک درد در بیماران آرتریت روماتوئید و تب فامیلی مدیترانه ای می تواند در تشدید این اختلال ها یا فرآیند درمان شان اثرگذار باشد.
    کلیدواژگان: ادراک درد، ناگویی خلقی، آرتریت روماتوئید، تب مدیترانه ای
  • امراه تاج الدینی *، فیروزه سپهریان آذر، اسماعیل سلیمانی صفحات 53-67
    ایدز بیماری مزمن و خطرناک و از علل عمده ی مرگ و میر در جهان محسوب می شود. هدف از پژوهش حاضر مقایسه ی سبک بزرگ نمایی غیرانطباقی، جهت گیری منفی به مساله، تنظیم هیجان بین فردی، سبک پردازش هیجانی و حساسیت به طرد در بیماران مبتلا به ایدز و افراد سالم بود. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر کلیه ی بیماران مبتلا به ایدز بودند که در زمستان 96 به مرکز بهداشت در شهر ارومیه مراجعه کرده بودند. نمونه ی پژوهش نیز شامل 40 نفر مبتلا به ایدز مراجعه کننده به مرکز بهداشت در شهر ارومیه و 40 نفر از افراد سالم بودند که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چندمتغیره و تحلیل واریانس یک راهه استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد بین دو گروه در متغیرهای سبک بزرگ نمایی غیرانطباقی، جهت گیری منفی به مساله، تنظیم هیجان بین فردی، سبک پردازش هیجانی و حساسیت به طرد تفاوت معناداری وجود دارد و بیماران مبتلا به ایدز در این متغیرها نمرات بیشتری کسب می کنند. می توان نتیجه گرفت بسیاری از مشکلات روان شناختی که بیماران مبتلا به ایدز تجربه می کنند، تا حدی متاثر از متغیرهای بررسی شده در پژوهش حاضر است. لذا توجه به این عوامل در سبب شناسی و درمان مشکلات روان شناختی این بیماران می تواند گامی مفید در مسیر کمک به کاهش این مشکلات و ارتقاء سلامت روان آنها باشد.
    کلیدواژگان: ایدز، بزرگنمایی غیرانطباقی، جهت گیری منفی به مساله، تنظیم هیجانی، حساسیت به طرد
  • منصوره بهرامی *، شهرام واحدی، یوسف ادیب، رحیم بدری گرگری صفحات 68-85
    هدف از پژوهش حاضر تدوین برنامه ی آموزش مدیریت والدین و بررسی اثربخشی آن بر قربانی شدن و تنظیم شناختی هیجانی دانش آموزان بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه ی آماری مورد مطالعه کلیه ی مدارس ابتدایی شهر کرج در سال تحصیلی 97-96 و نمونه ی آماری یکی از مدارس ناحیه ی 12 شهر کرج بود که به روش خوشه ایتک مرحله ای تصادفی انتخاب شد. در مرحله بعد با استفاده از مقیاس قلدر- قربانی کالیفرنیا و پرسشنامه ی تنظیم شناختی هیجانی گرانفسکی (فرم کودک) از میان دانش آموزان پایه ی چهارم و پنجم به شیوه نمونه گیری هدفمند تعداد 36 نفر از دانش آموزانی که قربانی قلدری شده بودند گزینش شدند، سپس والدین این دانش آموزان به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و گواه تخصیص داده شدند. والدین گروه آزمایش طی 9 جلسه ی 90 دقیقه ای (یک جلسه در هفته) آموزش مدیریت والدین قرار گرفت و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه های قلدر- قربانی کالیفرنیا و تنظیم هیجانی گرانفسکی استفاده شد. نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که بین میانگین نمرات افراد گروه آزمایش و کنترل در مرحله پس آزمون در مولفه های قربانی شدن و تنظیم شناختی هیجان تفاوت معنی دار وجود داشت و آموزش مدیریت والدین بر کاهش قربانی شدن و بهبود راهبردهای تنظیم شناختی هیجان دانش آموزان تاثیر معناداری داشته است. این مطالعه نشان داد که الگوی آموزش مدیریت والدین در کاهش قربانی شدن و بهبود تنظیم شناختی هیجان دانش آموزان از اثربخشی لازم برخوردار است.
    کلیدواژگان: آموزش مدیریت والدین، قربانی شدن، تنظیم هیجانی، دانش آموزان
  • معصومه حسینیان، ربابه نوری *، مریم مقدسین، سوفیا اصالت منش صفحات 86-101
    پژوهش حاضر با هدف بررسی الگویی برای پیش بینی مصرف سیگار و قلیان در دانشگاه براساس نقش سازگاری با دانشگاه، سلامت روان و انگیزه های مصرف در دانشجویان انجام شد. طرح پژوهش همبستگی و تحلیل داده ها با روش معادلات ساختاری انجام شد. نمونه پژوهش، 634 دانشجویان دانشگاه های شهر کاشان بودند. روش نمونه گیری خوشه ایکه به پرسشنامه های سازگاری با دانشگاه، انگیزه های مصرف، رفتارهای پرخطر و سلامت عمومی پاسخ دادند. هیچ کدام از ابعاد سازگاری با دانشگاه دارای اثر علی معناداری بر مصرف سیگار و یا قلیان نبودند و برخی ابعاد (سازگاری فردی-هیجانی و دلبستگی به دانشگاه) به واسطه ی نقش میانجی گر سلامت روان و انگیزه های مصرف اثرات معنادار غیرمستقمی بر مصرف سیگار و یا قلیان داشتند. همچنین، اثر سلامت روان و انگیزه مقابله ای با مصرف سیگار، و اثر سلامت روان و انگیزه افزایشی با مصرف قلیان نیز مستقیم و معناداربود. در مجموع کاهش سازگاری با دانشگاه در دو بعد سازگاری هیجانی – فردی و دلبستگی با دانشگاه منجر به مشکلاتی در سلامت روان می شود و در صورت وجود انگیزه های مقابله ای برای مصرف سیگار و انگیزه های افزایشی برای مصرف قلیان، احتمال مصرف سیگار و قلیان در دانشجویان افزایش می یابد. باتوجه به یافته ها، تدوین برنامه های پیشگیرانه متفاوت برای سیگار و قلیان، غربال گری مشکلات سلامت روان دانشجویان در سالهای تحصیل خصوصا برای دانشجویان آسیب پذیر توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سازگاری با دانشگاه، سلامت روان، انگیزه های مصرف، سیگار، قلیان، دانشجویان
|
  • Raheme Salehi *, Gholamreza Dehshiri Pages 1-13
    The role of post-traumatic growth has been approved in cancer patients, which can have a positive psychological effect in cancer patients. The aim of this study was to investigate the relationship between post-traumatic growth with spiritual well-being, subjective well-being, psychological well-being, and hope in cancer patients.
    Methods
    The sample of this research consisted of 225 patients with cancer who were selected by convenience sampling method. The assessment tools have been including the silver lining questionnaire, spiritual well-being scale, well-being index WHO-5 Satisfaction with Life Scale and positive affect and negative affect schedule and hope scale. The results showed that post-traumatic growth has a positive and significant relationship with the variables of psychological well-being, spiritual well-being, subjective well-being and hope. The variables of psychological well-being and existential well-being and the pathway component of hope have a significant role in predicting post-traumatic growth. In general, the results of this study indicate the importance of the post-traumatic growth dimensions in improving the mental status of cancer patients.
    Keywords: cancer, traumatic growth, psychological well-being, spiritual well-being, subjective well-being, hope
  • Masumeh Shafiei , Fazlolah Mirdarikvand *, Hadees Heidarirad Pages 14-29
  • Denaa Adili , Fateme Dehghani, Arani * Pages 30-39
    Caregivers of patients with cancer suffer from fatigue and high levels of caregiver burden. This study aimed to determine the level of caregiver burden in relation to the quality of life of breast cancer patients. This cross-sectional descriptive-analytic study conducted in 116 caregivers of breast cancer patients. Data collection instrument included a questionnaire contains caregiver’s burden inventoryand cancer patient's Quality of Life Questionnaire-Core 30. Among the five subscales of caregiver’s burden, caregivers have the most complaints of lack of time. Among the functional components of patient's quality of life, social dysfunction, role dysfunction, and emotional dysfunction, respectively, show the highest correlation with caregiver’s burden. Among the components of the signs of quality of life, pain, insomnia and fatigue, respectively, show the highest correlation with caregiver’s burden. The patient's social dysfunction explains 19 and the patient's pain explain 17 percent of the variance of caregiver’s burden. There is an inverse relationship between the age of the patient and caregiver burden. Based on the findings, improving the patient's social support network by self-help groups, Pain management courses for patients, providing informational support to caregivers to reduce caregiver burden and subsequently improving patient quality of life could be recommended.
    Keywords: caregiver’s burden, patient’s quality of life, breast cancer
  • Somayyeh Taklavi *, Vahideh Azimi Pages 40-52
    The present study aimed at comparing pain perception and alexithymia between patients suffering from rheumatoid arthritis, familial Mediterranean fever, and healthy people. The research method was casual-comparative and the sample was drawn from all patients afflicted with rheumatoid arthritis, familial Mediterranean fever, and healthy people in Ardabil city in 2017. The sampling procedure was Convenient. This way, 40 rheumatoid arthritis patients, familial Mediterranean fever patients and healthy people, collectively amounting to 120 subjects, were selected. The data collection procedure involved using McGill pain questionnaire and Toronto alexithymia scale as the instruments. To analyze the data, Manova and Post hoc tests were conducted. The results indicated that there is a meaningful difference in the perception of pain and alexithymia between people with rheumatoid arthritis, familial Mediterranean fever and healthy people. The intensity of pain perception among patients with alexithymia was more than its intensity among patients with familial Mediterranean fever. It can be concluded, therefore, that the disorder of pain perception and alexithymia in patients with rheumatoid arthritis and familial Mediterranean fever can worsen these diseases and affect their treatment process.
    Keywords: Pain perception, Alexithymia, Rheumatoid Arthritis, Mediterranean fever
  • Emrah Tajaddini *, Firoozeh Sepehrianazar , Esmaeil Soleymani Pages 53-67
    AIDS as a chronic dangerous disease is one of the major causes of mortality in the world. The aim of this study was to compare of looming maladaptive style, negative problem-orientation, interpersonal emotion regulation, emotional processing style, and rejection sensitivity in the patients with AIDS and healthy people. the method of this study was descriptive from its comparative casual types. The population was all of patients with AIDS were referred to health center in the urmia. The Sample was 40 patients with AIDS were referred to health center in the urmia and 40 healthy people were selected by available sampling method. Data were analyzed by Multivariate Analysis of Variance and one-way analysis of variance. the results showed that there is significant deference between two groups in the variables of looming maladaptive style, negative problem-orientation, interpersonal emotion regulation, emotional processing styles and rejection sensitivity and patients with AIDS get the higher scores in these variables. it can be concluded that many psychological problems that these patients experience are in part as a result of cognitive, emotional and social factors that have been studied in this study. Then, paying attention to these factors in the etiology and treatment of psychological problems of these patients can be a useful step in the reducing of these problems and improving of mental health in the patients.
    Keywords: AIDS, looming maladaptive style, negative problem-orientation, emotional regulation, rejection sensitivity
  • Mansoureh Bahrami *, Shahram Vahedi , Yousef Adib , Rahim Badri Gargari Pages 68-85
    The purpose of this study was to investigate effectiveness an antibullying parent management training on Student's Victimization and Cognitive Emotion Regulation. This research was semi-experimental design with pre test-post test design and control group. The statistical population of study was all primary schools city of Karaj in academic year of 96-97 and the statistical sample was one of schools in the 12th district of Karaj was selected by random cluster sampling. Then 36 victim students of the fourth and fifth level were selected using California's bully-victimization questionnaire and Granofsky's cognitive emotion regulation questionnaire and randomly assigned to two experimental and control groups of 18 Parents of the experimental group underwent parent management training in 9 sessions of 90 minutes(one session per week). Data were analyzed using SPSS 20 and analysis of covariance. The findings of the study showed that parent management training had a significant effect on reducing the victimization and improving the emotion regulation of students. This study showed the effectiveness of parent management training on reduceing victimization and improve cognitive emotion regulation in students.
    Keywords: Parent management training, victimization, emotion regulation, students
  • Masoumeh Hosseinian , Robabeh Nouri *, Maryam Moghadasin , Sophia Esalatmanesh Pages 86-101